Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Možda ste i sami to prošli – u želji da smršate, izbjegavali ste ručak, večeru ili možda čak i doručak. Mislili ste kako ćete pobijediti glad do sljedećeg obroka. Ovakva praksa je najgora opcija koju možete odabrati.
Za vrijeme gladovanja, u organizmu su se događali nevjerovatni procesi. Kao prvo, dogodio se pad nivoa šećera u krvi, a to utiče na sve organe u ljudskom organizmu. Javlja se osjećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorijevanje kalorija.
Uz sve to, i mozak prelazi u posebno stanje. “Bez hrane koja omogućava energiju, ljudski mozak ulazi u, da tako kažemo, posebno stanje. Mijenjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promjenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe”, ističe nutricionistica Megi Mun.
Kada konačno pojedete hranu, organizam će osjetiti olakšanje, ali samo nakratko. Ako izbjegavanje obroka praktikujete češće, dugoročno ćete imati problema s lošim metabolizmom, nivo šećera u krvi biće nestabilan, a tijelo će se vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru “goriva”. Drugim riječima, preskakanje obroka ozbiljno utiče na organizam i slabi ga, a posljedice mogu biti kobne.
Izvor: tportal.hr