Test od 30 sekundi otkriva jedemo li previše hljeba i tjestenine

by | 8 Juna, 2018

Ako imate problema s prekomjernom težinom, sigurno ste se često zapitali zašto ste dobili toliko kilograma. Možda i ne jedete previše, ali vam se doslovno sve što pojedete odmah “zalijepi”. 

Iako na debljanje uglavnom utiče koliko i što jedete, za vašu prekomjernu težinu može biti kriv i stres ili pak nedostatak sna. Ipak, ono što je neprijatelj broj 1 svakoga organizma jeste šećer kojeg često prekomjerno unosimo, a da toga nismo ni svjesni. Tu su i masnoće, a debljamo se definitivno i od ugljenih hidrata, jedinjenja koji uglavnom sadrže skrob i šećer, koji su glavni krivci za nakupljanje kilograma.

Kada se odlučuju za dijetu, ljudi uglavnom prvo izbacuju baš ugljene hidrate jer znaju da hljeb, tjestenina i riža debljaju. Ali, je li to baš uvijek tako? Kako biste otkrili jedete li previše ugljenih hidrata, dr Xand van Tulleken savjetuje da provedete jednostavni 30-sekundni test, piše Daily Mail.

“Nisu svi ugljeni hidrati jednaki, neki su jako dobri za  nas, dok su drugi jako loši za naše tijelo jer nas debljaju, povećavaju rizik za dijabetes i čak prijete našoj plodnosti. Kada sam naučio kako jesti ugljene hidrate mnogo sam lakše kontrolisao svoju težinu”, dodaje on. Njegov test vrlo je jednostavan.

“Uzmite običan kreker i počnite ga žvakati dok ne počne mijenjati okus od blagog keksa do poprilično slatkog. Ako se okus promijeni u manje od 30 sekundi, vaše tijelo vrlo efikasno obrađuje ugljikohidrate. Ali, ako kreker u 30 sekundi ne promijeni okus, trebalo bi da razmislite o ishrani s manje ugljenih hidrata”, kaže on i objašnjava: “Ako osjetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaše tijelo vrlo efikasno obrađuje ugljikohidrate i koristi ih za energiju te možete uzimati 250 grama na dan, odnosno oko četiri kriške kruha s cjelovitim žitaricama. Ako je za promjenu okusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljenih hidrata na dan. Ali, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne biste trebali jesti više od 125 grama ugljenih hidrata na dan.”

IZVOR: vecernji.hr FOTO: Pixabay