Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Na dijeti ste i, naravno, ne znate šta da prezalogajite između obroka? Našli smo rješenje! Poznato je da je najbolji način za držanje dijete jesti male obroke 5 puta dnevno, ali šta još možemo pojesti kada imamo napad gladi između tih obroka? Tačan odgovor je: Voće. Ali ne bilo koje. Kivi je super hrana koja ima niz blagotvornih efekata na vaš organizam.
Nizak glikemijski indeks
Kivi je jedna od najboljih opcija zbog mnogo faktora, pogotovo jer se radi o voćki koja ima veoma nizak glikemijski indeks. To znači da prouzrokuje sporo sagorijevanje ugljenih hidrata i postepeno oslobađanje šećera u krvi, što znači da se masnoća lakše sagorijeva i, što je takođe važno, umanjuje osjećaj gladi.
Vitamin C
Ali, osim toga, kivi je jedna od najzdravijih voćki za naše tijelo. Kivi sadrži dva puta više vitamina C nego jedna narandža i, takođe, jedina je voćka koja sadrži aktinidin, enzim koji nam pomaže da lakše svarimo proteine i poboljšava sistem za varenje.
Malo kalorija
I, ako vam ni ovo nije dovoljno, trebalo bi da znate da sadrži malo kalorija (između 57 i 61 na 100 grama) i, pošto je bogat vlaknima, kivi sadrži mnogo antioksidanata i pomaže u ojačavanju imuniteta.
Da li možemo još nešto da tražimo?
Da! Kivi je namirnica idealna za trudnice jer je prirodni izvor folne kiseline (vitamina B9) koja pomaže u prevenciji anomalija kod fetusa i pomaže kod pravilnog razvoja ćelija i tkiva.
Izvor: elle.rs