
Zdravstvene prednosti borovnica – i najbolji načini za njihovu konzumaciju
Mnogo je benefita i zdravstvenih prednosti konzumacije borovnica. Borovnice su jedno od najomiljenijih voća, a njihova popularnost nije bez razlog...
Ishrana u kojoj nisu zastupljene namirnice bogate vitaminom D, može da dovede do oštećenja mozga, pokazuju rezultati studije obavljene na Univerzitetu u Kentakiju. Vođa istraživačkog tima Alen Baterfild, naglasio je da su nova otkrića pokazuju koliko je vitamin D važan za sve organe i tkivo, a naročito za mozak.
Rezultati studije obavljene na pacovima ukazali su na to da oni koji u ishrani nisu imali dovoljno ovog vitamina, već poslije nekoliko mjeseci imaju oštećenja na mozgu, što su dokazali i lošim rezultima na testovima učenja i pamćenja.
“Budući da je nedostatak vitamina D naročito raširen među starijima, istraživali smo kako nivo ovog vitamina djeluje na mozak, od srednjih godina do duboke starosti”, rekao je Baterfild.
U dijelovima svijeta gdje hrana nije uvijek najkvalitetnija i oskudan je izbor namirnica, nivo vitamina D kod prosječnog čovjeka je obično nizak, naročito među starijom populacijom.
Ovaj dragocjeni sastojak nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima, morskoj ribi (losos, tuna, sardina, haringa), ribljem ulju, žumanjku, ljuski kakaoa, džigerici.
Izvor: novosti.rs