Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Većina voća sadrži prekomjernu količinu prirodnog šećera koji se veoma brzo pretvara u masti. Međutim, postoje i određene vrste voća koje pomažu sagorijevanje masti i kalorija, a njihov svakodnevni unos može pomoći u mršavljenju. Evo o kom voću je riječ…
Avokado
Avokado sadrži veće količine omega-9 masnih kiselina, te ubrzava pretvaranje masti u energiju i poboljšava metabolizam.
Limun
Održavanje zdravlja jetre imperativ je za sposobnost organizma da obrađuje i sagorijeva masti, jer je jetra jedan od organa koji je odgovoran za ove funkcije. Tu na scenu stupa limun: on pomaže detoksikaciju jetre, čime se održava njeno zdravlje. Pored toga, limun ima i mnogobrojne koristi za cjelokupno zdravlje.
Kokos
Kokos je bogat trigliceridima srednjeg lanca koji povećavaju stopu metabolizma jetre i do 30 procenata. Pored toga, on je i veoma zasitan, pa je manja vjerovatnoća da ćete posegnuti za nezdravim grickalicama.
Grejpfrut
Veliki broj istraživanja potvrđuje da je grejpfrut odlično voće za sve koji žele da se riješe suvišnih kilograma. Jedno od tih istraživanja pokazuje da su žene koje su svakodnevno jele grejpfrut za trinaest mjeseci uspijele da izgube deset kilograma i to bez nekih većih promjena u ishrani i načinu života.
Izvor: superzena.rs