Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja Znanj...
Naučna istraživanja pokazala su da ljudi koji konzumiraju više mliječnih proizvoda imaju manju tjelesnu masu i manje masnoća u organizmu od onih koji mliječne proizvode konzumiraju u manjim količinama. Pretpostavlja se da mlijeko zahvaljujući visokom sadržaju proteina zadovoljava osjećaj žeđi mnogo bolje od ostalih napitaka tako da ljudi koji piju mlijeko nakon toga jedu mnogo manje nego oni koji konzumiraju druge napitke.
Istovremeno, u samo jednoj šolji mlijeka nalazi se 30 odsto dnevnih potreba kalcijuma, minerala koji izgrađuje i održava kosti i zube jakima, a sam kalcijum esencijalan je za formiranje kostiju kod djece i tinejdžera i podjednako važan prilikom regeneracije koštanog tkiva koje se gubi starenjem. Takođe, konzumiranje jedne šolje mlijeka obezbjeđuje 16 odsto dnevne doze proteina koji grade i regenerišu mišićno tkivo.
Naučnici su otkrili i da je vitamin D bitan ne samo za pravilnu apsorpciju kalcijuma, već i poboljšanje imuniteta, smanjenje rizika od pojave pojedinih vrsta kancera, dijabetesa, multiple skleroze i poboljšavanje krvnog pritiska. Mlijeko obezbjeđuje gotovo 43 odsto vitamina D koji unosimo ishranom, čineći ga glavnim izvorom istog, a danas su gotovo sva mlijeka koja se nalaze na tržištu obogaćena pomenutim vitaminom.
Nutricionisti sve češće naglašavaju važnost većeg unosa mlijeka u svakodnevnoj ishrani, a dnevna doza mlijeka koja se konzumira, isključivo zavisi od životne dobi i načina života. Djeci školskog uzrasta kao i adolescentima preporučuje se konzumiranje najmanje pola litre na dan, dok je kod starijih osoba ta količina nešto manja.
Izvor: lepotaizdravlje.rs