Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Taman kad ste pomislili da ste počeli da se hranite zdravo, ispada da baš i ne pripremate hranu kako treba…
Iako jedete većinu voća i povrća za koje znate da su zdravi, to je samo pola “bitke”. Drugu polovinu čini način na koji ćete sačuvati zdrave nutrijente iz njih prilikom pripremanja. U daljem tekstu ćemo vas posavjetovati kako da na zdrav način pripremate određene namirnice, koje ste do sad jeli “pogrešno”.
Laneno sjeme
Ovo malo sjeme ima mnogo zdravih nutrijenata, zaključanih unutra: visok nivo vlakana, omega – 3 kiseline i lignane, koji su fitohemikalije koji štite organizam od ćelija raka. Koja je ovde ključna riječ? Zaključani su! Naše tijelo ne može da svari cijelo laneno sjeme, tako da kada cijelo sjeme stavite u jogurt ili u neku drugu namirnicu, nećete praktično ništa postići. Zato doktori preporučuju da se laneno sjeme samelje prije nego što ga dodate uz obrok. Zato uzmite neki mali blender i sameljite laneno sjeme što prije.
Crni čaj
Mnogo ljudi voli da popije šoljicu crnog čaja jer je vrlo zdrav i sprečava rizik od dobijanja srčanog ili moždanog udara. Međutim, ako volite u njega da dodajete mlijeko – ništa dobro niste uradili. Studije su pokazale da mlokečni proteini blokiraju katehine u čaju, što otežava varenje dobrih nutrijenata iz čaja i njihovu apsorbciju.
Brokule
Potpuno razumijemo one koji mogu da jedu “non – stop” brokule bez obzira na to da li je svjež ili skuhan. Ali ako želite da izvučete sve one zdrave “stvarčice” iz ovog povrća, izbjegavajte njegovo prženje i kuhanje. Brokule je pun vitamina C, hlorofila, antioksidantima i drugim antikancerogenim sastojcima. Prema istraživanju u Kini, 2009. godine, najbolje je da se brokule priprema na pari, jer se običnim kuhanjem i prženjem gube svi glavni zdravi sastojci.
Jagode
Nema ništa ljepše od svježih, hladnih jagoda, koje sadrže vlakna, antioksidante i vitamin C. Da biste izvukli sve ovo, izbjegavajte sjeckanje jagoda. Kristi Del Koro, kulinarski nutricionista objašnjava da su određeni sastojci – pogotovo vitamin C, osjetljivi na svjetlost i kiseonik. Kada isječete jagodu, izlažete ih elementima koji ih “ugrožavaju”.
Bijeli luk
Za razliku od vitamina C, alicin – enzim koji se bori protiv raka, a nalazi se u bijelom luku, dobija više beneficija kada je izložen vazduhu. Preporučuje se da isjeckani bijeli luk pustite da odstoji 10 minuta, prijr nego što ga stavite u hranu, kako bi se svi hranljivi sastojci aktivirali.
Cijela zrna žitarica i mahunarke
Cijele, nerafinisane žitarice i dehidrirane mahunarke sadrže jedinjenja antioksidanata – fitate, koji se mogu vezati za vitamine i minerale u hrani i spriječiti ih da budu apsorbovani u organizmu, objašnjava Del Koro. Cijele žitarice sa opnom, kao i mahunarke dan prije nego što ih stavite da se kuhaju, potopite u vodu, kako bi ispustile fitate. Ovaj proces će takođe i podpomoći njihovom varenju.
Jogurt i pavlaka
Da li znate šta je ona vodica koja se nakupi preko grčkog jogurta i pavlake? To je surutka koja sadrži dosta proteina, vitamin B12 i minerale kao što su kalcijum i fosfor. A ljudi je uglavnom prosipaju u sudoperu jer je “nepotrebna”. Nemojte je prosipati, već je samo pomiješajte sa gušćim dijelom, kako bi se zdravi sastojci vratili, a vi ih unijeli u organizam. Takođe, ako koristite jogurt kao preliv tokom kuhanja nekog jela – nećete dobiti sve zdrave sastojke, odnosno aktivne kulture, ali ćete i dalje imati vitamin D, kalcijum i proteine.
Izvor: Life Content
Foto: Gulliver/Thinkstock