Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Celer je povrće s osvježavajućim ukusom i mnogim nutritivnim svojstvima, tako da nutricionisti preporučuju uključivanje celera u bilo koju dijetu – ako ga dodate svojoj ishrani, pomoći će u poboljšanju zdravlja i sprečavanju mnogih komplikacija.
#1 Izvor vitamina
Celer je bogat vodom i mineralima, posebno kalcijumom, natrijumom i magnezijumom. Takođe sadrži puno vitamina: A, C, E, D, B6, B12 i vitamin K. Takođe sadrži esencijalna ulja, vlakna i antioksidante. Zahvaljujući svim ovim korisnim sastojcima, celer ima moćna antibakterijska i diuretička svojstva, a takođe pomaže u zaštiti srca.
#2 Smanjuje upalu
Pošto celer sadrži poliacetilen, ova biljka je jedan od najboljih antiinflamatornih proizvoda. Ovaj element pomaže kod eliminacije toksina i liječi bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis ili artroza, giht, astma i bronhitis.
#3 Umiruje
Jedan od najvažnijih minerala koji se nalaze u mesu celera je magnezijum. Ovaj mineral vam omogućava da opustite nervni sistem, a time umanjite osjećaj stresa i imate miran san.
#4 Poboljšava varenje
Sok od celera i kupusa, zajedno sa kiselinama i fito-hranjivim sastojcima, efikasno pomaže u poboljšanju varenja i otklanjanju konstipacije.
#5 Univerzalni proizvod
Celer je dobar jer je hranljiv i može se kuvati na različite načine. Može se dodati u salate, supe, sokove, ili sosove.
IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN