5 koraka da što lakše izbacite šećer iz ishrane

by | 24 Juna, 2016

U posljednje vrijeme sve se više govori o štetnosti bijelih namirnica, brašna, riže, šećera… Osim na vitku liniju, šećer može negativno uticati na cjelokupno zdravlje, te izazvati tromost, nedostatak energije, a nagli skok ili pad šećera u krvi što može izazvati pojačanu glad i navesti vas da jedete više nego što treba, naročito slatkiše.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Poznate dame poput Kate Hudson, Eve Longorie, Jennifer Aniston i mnoge druge, izbacile su šećer iz svoje ishrane i uz savjete svojih nutricionista i ličnih trenera dovele su svoju figuru do savršenstva.

Iako je njima mnogo lakše da se oslobode nezdravih navika uz savjete i pomoć stručnjaka, ove loše navike možete se lako riješiti i vi, i to mnogo lakše nego što mislite. Danas vam predstavljamo jednostavan plan kako da u 5 koraka što lakše izbacite šećer iz ishrane…

Koje korake treba da preduzmete kako biste što lakše izbacili šećer iz ishrane pročitajte na sljedećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Birajte mudro

Prvi korak na putu ka izbacivanju šećera iz ishrane jeste da se fokusirate prilikom kupovine i obratite više pažnje na to šta piše na etiketama namirnica koje kupujete. Detaljnije analiziranje sastojaka proizvoda koje stavljate u svoju korpu u prodavnici može vam pomoći da postepeno pređete s nezdravih na zdrave namirnice.

Vodeća nutricionistica dr Marilyn Glenville, autorica knjige
“Prirodne zamjene za šećer”, kaže: Morate da počnete da čitate etikete proizvoda kako biste razumjeli kakva je hrana koju jedete”. 

Ali, kada počnete da čitate etikete, na šta je potrebno posebno da obratite pažnju?“Najznačajniji dio informacija nalazi se na zadnjem dijelu proizvoda gdje se nalazi spisak sastojaka”, objašnjava dr Glenville i dodaje: “To vam tačno govori šta se nalazi u određenoj hrani”. 

Glukoza, saharoza, fruktoza, laktoza, maltoza – sve su to oblici šećera, a njih sadrže med, agava, razni sirupi… Što je više pomenutih sastojaka u jednom proizvodu, to je veći procenat šećera koji on sadrži.

Dr Glenville naglašava da je veoma važno iz ishrane izbaciti slane namirnice koje sadrže nabrojane šećere, a potom i da se izbace slatkiši, te da prestanete s dodavanjem šećera u tople napitke.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Mali korak do uspjeha

Činjenica je da je proces eliminisanja šećera iz ishrane veoma težak, a mnogima se čini i kao nedostižan cilj.

Nutricionistkinja Shona Wilkinson kaže: “Teško je izbaciti šećer. Nekima je to relativno lako da urade čak i naglo, dok je drugima gotovo nemoguće da prestanu da ga konzumiraju. Postepeno smanjivanje njegove upotrebe može biti rješenje za neke ljude”.

Wilkinson kaže da je važno da se prije svega sebi dokažete svoju predanost uvodeći postepeno zdrave namirnice u svoju ishranu. “I zapamtite, to je daleko bolja odluka, čak i da unosite šećer u malim količinama, nego da naglo prestanete da ga konzumirate, te da posustanete i lako se vratite u kandže zavisnosti od šećera”, kaže ona.

Kada dođete do nivoa da ste drastično smanjili šećer, trebalo bi da primijetite razliku u svojim energetskim nivoima i kako izgledate poslije nekoliko dana ili sedmica njegovog izbjegavanja, “i nećete željeti da se vratite na staro”, obećav ona.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Dobra probava

Sve više i više naučnih studija dokazuje važnost mikroskopskih bakterija koje naseljavaju naš organizam. Naučnici vjeruju da su hiljade mikroba skrivenih u probavnom traktu od vitalnog značaja za zdravstvlje, te da utiču na težinu, kao i nastanak brojnih bolesti.

Kada je u pitanju šećer, unutrašnji uticaju su jednako važni. Oni sa stomačnom mikroflorom koja je u ravnoteži će prirodno početi da žude za šećerom, a kada ga potpuno izbace ta glad će se samo pogoršati. U nekim slučajevima, iskorjenjivanje šećera iz ishrane je preveliki šok za tijelo i može izazvati nedostatak hranljivih materija i povećanje “loših” bakterija.

Prirodni način da se eliminišu “loše” bakterije iz tijela jeste redovno uzimanje probiotika, Adrienne Benjamin, terapeutkinja zdrave ishrane, kaže da probiotici, ne samo da će pomoći da se reguliše nivo “dobrih” i “loših” bakterija u probavnom sistemu, već će i očistiti vaše tijelo od nataloženih toksina. “Ovo je jedan od ključnih elemenata za povećanje broja korisnih bakterija u crevima”, kaže ona.

“Namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus daju vašem tijelu različite probiotske bakterije koje mogu da pomognu da uspostavite ravnotežu mikroba u crijevima i spriječe ili umanje vašu zavisnost od šećera”, kaže ona.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Ograničite žudnju za slatkišima

Kada počnete da smanjujete šećer u ishrani, kao rezultat može se javiti pad nivoa energije, što posljedično izaziva povećanu želju za nečim slatkim.

Nutricionistica Cassandra Barns kaže da uzimanje hroma može da pomogne da suzbijete ove želje. “Ovaj mineral pomaže da se reguliše nivo insulina i time smanjuje žudnju za šećerom”, kaže ona.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Budite istrajni 

Kada gladujemo povećava se potreba za čokoladom ili drugim poslasticama. Ali, Cassandra Barns objašnjava da je uzrok gladi vjerovatno povezan s drugim namirnicama.

Naime, često se dešava da žudimo za slatkišima, ali da je veća vjerovatnoća da su našem tijelu u tom momentu zapravo neophodni proteini. “Hrana bogata proteinima se vari sporije i duže vas drži sitim, te ćete na taj način i smanjiti žudnju za slatkišima”, kaže Barns.

IZVOR: LIFE CONTENT