![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Neke namirnice će vas zasititi, ali i pomoći da izbjegnete česte užine između obroka.
Foto: Pixabay
1. Ječam
Ječam je možda ugljeni hidrat, ali bez obzira na to što takve namirnice inače pružaju kratkoročnu energiju, ova žitarica smanjuje apetit, šećer u krvi i rizik od dijabetesa. Tajna zašto je ječam bolji od ostalih ugljenih hidrata kad je u pitanju sitost je u vlaknima. Ako jedete hljeb od ječma, možete očekivati poboljšanje u metabolizmu i pad šećera u krvi. Ječam se može koristiti u salatama, supama i varivima umjesto riže ili krompira.
Koje još namirnice uspješno smanjuju apetiti pročitajte na sljedećim stranama…
Foto: Pixabay
2. Crvena paprika
Crvena paprika pojačava potrošnju kalorija i smanjuje apetit. Taj je učinak jači kod osoba koje nemaju naviku da jedu ljutu hranu.
Foto: Pixabay
3. Nemasno meso
Proteini su odlični za smanjivanje apetita i dug osjećaj sitosti. Samo sto grama nemasnog mesa može obrok učiniti vrlo zasitnim. Oni koji ne vole meso mogu ga zamijeniti mahunarkama, grahom, sočivom, leblebijom, zelenim povrćem poput špinata, brokolija i kelja.
Foto: Pixabay
4. Bademi
Kad ste gladni između velikih obroka, pojedite šaku sirovih badema i biće vam lakše. Bademi će vam dati osjećaj sitosti, bez neželjenih kalorija. Izbjegavajte prerađene, posoljene i začinjene bademe.
Foto: Pixabay
5. Losos
Losos ima veliku količinu masnih kiselina omega-3 što daje osjećaj sitosti i smanjuje holesterol. Hormon leptin koji se pojačano proizvodi zahvaljujući tim zdravim masnim kiselinama potiskuje osjećaj gladi kod ljudi koji već imaju zdravu težinu. Kod osoba s viškom kilograma leptin nema isti učinak. Ako ne volite losos, možete ga zamijeniti tunom, pastrmkom i skušom.
IZVOR: TPORTAL.HR