7 razloga zašto treba jesti paradajz

by | 8 Augusta, 2012
Može se jesti sirov, sušen i kuhan, pripremiti na hiljadu načina, savršeno paše uz meso, ribu i ostalo povrće, a možemo ga uzgojiti i sami. Riječ je o paradajzu, koji svojim ukusom, ali i sastavom, spada u povrće koje bi trebalo da jedemo svakodnevno. Saznajte sve blagodati ove ukusne crvene namirnice 
1. Prepun je vitamina C – ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno željezom.
2. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen, koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Reguliše varenje i sprečava negativno djelovanje bakterija.
3. Potiče stvaranje karnitina, tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.
4. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje paradajza ili njegovih prerađevina smanjuje razinu holesterola i triglicerida.
5. Paradajz je prepun i drugih hranjivih tvari, poput beta karotena te luteina i zeaksantina, koji se često nazivaju ‘vitaminima za oči’.
6. Ova namirnica je jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem, pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti.
7. Plodovi paradajza savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ga peći na roštilju ili u rerni, pržiti, kuhati, puniti i dinstati, a njihov slatko-kiselkasti okus je nezamjenjiv.
 
www.zadovoljna.hr