Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Migrena, hronični umor, problemi s probavom i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na intoleranciju na gluten. Za osobe koje boluju od celijakije jedino rješenje je pravilna, bezglutenska ishrana. Ove žitarice ne sadrže gluten.
Amarant
Amarant potiče iz Južne Amerike, obiluje vlaknima i vitaminom C. Dobar je za sve koji boluju od celijakalije jer pozitivno utiče na obnovu cijelog probavnog sistema.
Recept: Za doručak pomiješajte 1/3 šolje šoljice amaranta i 3/4 šoljice bezglutenske zobi. Sve to začinite s malo soli i dodajte četiri šoljice vode, te ostavite da se kuha oko pola sata.
Heljda
Heljda je uveliko prisutna i na našim prostorima. Bogata je kalcijumom i vitaminom B. Ima specifičan ukus, a najčešće se priprema u obliku kaše.
Za pripremu kaše: kuhajte heljdu 15-20 minuta na laganoj vatri, s malo maslaca ili maslinovog ulja, te malo soli.
Kukuruz
Kukuruz i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko bolujete od celijakalije ili pokušavate da obnovite svoje ćelije i količine vitamina A u tijelu, palenta je prava stvar za vas. Važno je napomenuti da je tržište preplavljeno GMO kukuruzom te da je možda pametnije odlučiti se za prirodno uzgojen kukuruz.
Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je ukusan i hranljiv prilog koji možete poslužiti uz bilo koje jelo. Kukuruzni griz možete koristiti i kao brašno te napraviti od njega hrskavu i ukusnu pizzu ili nešto slično.
Proso
Proso je često marginalizovana žitarica koja više nije toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranljiva, lako se vari, prilično je jeftina i isplativa te obiluje B vitaminima i kalijumom. Takođe, proso može regulisati i pH vrijednost tijela te tako pomoći da održite kiselo-baznu ravnotežu cijelog organizma.
Recept: Šoljicu ove žitarice kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta uz dodatak 2-3 šoljice vode. Takođe, proso možete pripremiti i u obliku pudinga – kuhajte proso u šoljice mješavine vode i voćnog soka 45-60 minuta.
Kinoa
Kinoa je u moderno doba postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje gvožđem i proteinima, a često je konzumiraju vegetarijanc i vegani.
Recept: Šoljicu kinoe kuhajte desetak minuta sa tri šoljice vode.
Ovas
Veliki broj ljudi širom svijeta dan počinje ovsenim pahuljicama. Ovas je bogat vlaknima i proteinima i po pravilu ne sadrži gluten, ali tokom obrade postoji mogućnost da se ˝zarazi˝ glutenom. Zbog toga potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.
Recept: Prokuhajte šoljicu ovsa u 2-3 šoljice vode. Sklonite sa vatre poslije 15-ak minuta.
Riža
Riža je globalno rasprostranjena žitarica koja se koristi vijekovima. Ukoliko želite da uravnotežite nivo šećera u krvi odlučite se za basmati rižu koju će vaše tijelo duže variti. Za veći udio vlakana preporučuje se integralna riža koja se malo duže kuha od obične.
Recept: Šoljicu riže skuhajte u dvije šolje vode, to će potrajati nešto više od deset minuta. Za pripremu integralne riže trebaće vam 45 minuta do sat vremena.
Kineska šećerna trska
Šećerna trska jedna je od manje poznatih bezglutenskih žitarica. Vjerovatno veliki broj ljudi ni ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznih pekarskih proizvoda, naravno – bez glutena.
Tef
Tef je žitarica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Obiluje proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neki je čak nazivaju i superžitaricom jer sadrži pet puta više kalcijuma, gvožđa i kalijuma od svih ostalih žitarica.
Izvpor: Portal-Oko