
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Znamo kako su voće i povrće dobri za naše zdravlje, ali ispada kako su neke varijante bolje od drugih, pa tako jedna vrsta može sadržavati puno više vitamina, nutrijenta ili šećera od druge.
Femail je analizirao voće i povrće koje se najčešće konzumira i evo nekoliko zanimljivih rezultata, barem što se tiče kupusa.
Koja je razlika?
Crveni kupus sadrži više vitamina A, željeza i flavonoida od bijelog.
“Kupus bilo koje vrste je odličan izvor fitohemikalija za koje se vjeruje kako sprečavaju razvoj raka”, kaže Fiona Hunter, nutricionistkinja na portalu HealthSpan.co.uk
Dodaje kako je i odličan izvor B vitamina, koji je čuvar energije. Ali, crveni kupus ipak ima neke nevjerovatne sastojke – sadrži 10 puta više vitamina A, koji je veoma važan za zdravlje očiju. Sadrži dva puta više željeza, a zbog svoje jarke boje i 36 antioksidansa koji su dokazani zaštitnici od nastanka raka i čuvari memorije.
Info plus: Kuhanjem će kupus izgubiti neka svoj hranjiva svojstva.
Foto: Thinkstock Izvor: ordinacija.vecernji.hr