Blagodeti sezonskih namirnica: 10 razloga da jedete dinju baš svaki dan

by | 15 Jula, 2016

Ovog ljeta nikako ne smijete da zaboravite na dinje. Prepune su zdravih nutrijenata, odlične za mršavljenje, ali i podsticanje lijepog preplanulog tena. Uvođenjem voća u svakodnevnu ishranu možete čak i da izliječiti određene bolesti. Pročitajte sve blagodeti ove ukusne i mirisne namirnice…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo ljeto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvježiti i nahraniti, obje sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na varenje, jetru, srce, krvotok i bubrege.

1. Mršavljenje i čišćenje toksina

Dinje su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo i cink i odličan su izbor za doručak tokom ljeta. Iako sadrže dosta šećera, one sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola. Ako pojedete 100 grama ove namirnice, unijeli ste samo 29 kalorija. Zbog celuloze kojom obiluje, savršeno suzbija glad, olakšava probavu i sprečava nadimanje u stomaku. Ako je svakodnevno konzumirate, na zdrav način ćete izgubiti višak kilograma, a nećete biti gladni. Osim samostalno, možete je jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.

2. Osvježava i daje energiju

S obzirom na to da je puna vode, dinja će vas lako osvježiti tokom ljetnih vrućina i pomoći vam da izbjegnete dehidrataciju organizma i lakše podnesete visoke temperature. Pored toga, zahvaljujući šećerima koje sadrži, dinja će vam obezbijediti i uliti i potrebnu energiju, te je poželjno da ih konzumirate umjesto energetskih pića koja se svakako nikako ne preporučuju.

Koje su još blagodeti ove ukusne ljetne namirnice pročitajte na sljedećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Štiti od raka 

Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, a sadrži i folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka pluća, a prema novijim istraživanjima koristi i kod liječenja drugih vrsta raka poput onog na grliću materice, raka želuca i oralnih oblika raka.

4. Protiv grčeva

Ova ukusna i osvježavajuća namirnica može da vam pomogne i da se oslobodite grčeva u stomaku. Pomiješajte 2 kašičice sjemenki dinje sa 2 kašičice sjemenki krastavca i prelijte sa 6 dl kipuće vode. Ostavite poklopljeno da odstoji dva sata, pa procijedite. Pijte 1 dl prije doručka, a 2 dl prije ručka i večere. Terapija treba da traje 10 dana.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Protiv upala mokraćnih kanala 

U narodnoj medicini dinja se koristi za osvježenje i psihičko smirenje, a pomaže i kod upale žuči i mokraćnih puteva, te probavnih smetnji.
RECEPT: Pomiješajte 2 kašičice sitno izmrvljenenih
sjemenki dinje, 2 kašičice sjemenki krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procijedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno prije obroka tokom pet dana.

6. Jači imunitet, zdravo srce i bolji rad probave 

Svježe iscijeđen sok od dinje, odličan je za jačanje imuniteta, a budući da je ova namirnica bogata kalijumom ona pomaže i kod regulisanja krvnog pritiska i štiti kardiovaskularni sistem od bolesti. Takođe, dinja podstiče rad bubrega i detoksikaciju organizma, a naročito se preporučuje onima koji imaju problema sa nadutošću stomaka. Pomiješajte svježe iscijeđen sok od ove namirnice s jogurtom, medom i limunovim sokom. Pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Protiv žgaravice

Dinja se pokazala kao veoma efikasan borac protiv žgaravice. S obzirom da ima pH vrijednost 6.1, svakako bi se trebalo da se nađe na jelovniku osoba s ovim problemom. Osim dinje, korisna može biti i lubenica.

8. Protiv glavobolje

Ukoliko ste osoba koja ima česte glavobolje, probajte da umanjite problem hranom. Samo jedna dinja sadrži 66 miligrama magnezijuma, a njenim unosom se reguliše nivo šećera u krvi kod onih osoba koje imaju problem sa niskim nivoom šećera.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Bolji vid i jače kosti

Kao i mrkva, i dinja svoju narandžasto-žućkastu boju ima zahvaljujući mnoštvu vitamina A. Samo jedna šolja sjeckanih dinja ima oko 40 odsto preporučene dnevne količine vitamina A, koji je važan za vid i rast kostiju.

10. Štiti kožu

Dinje svoju intenzivnu boju duguju zaštitnim pigmentima karotenoidima koji štite kožu od štetnih uticaja sunca. Osim toga, ova namirnica je efikasna i za njegu suhe kože lica, a od nje lako možete i sami napraviti losion za tijelo. U svježe iscijeđen sok od dinje dodajte jednaku količinu mlijeka i ružine vodice. Losion stavljajte na lice uveče i ujutru, a ako je moguće i češće. Ostavite da stoji 20 minuta, a potom se umijte mlakom vodom.

Od dinje možete napraviti i losion za njegu kože podložne razvoju akni. Dinju propasirajte (1 komad) i pomiješajte sa 1 kašičicom pavlake i 1 kašičicom meda. Pripremljenu masku nanesite na lice i ostavite da djeluje desetak minuta. Lice umijte toplom vodom.

IZVOR: LIFE CONTENT