Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Ovog ljeta nikako ne smijete da zaboravite na dinje. Prepune su zdravih nutrijenata, odlične za mršavljenje, ali i podsticanje lijepog preplanulog tena. Uvođenjem voća u svakodnevnu ishranu možete čak i da izliječiti određene bolesti. Pročitajte sve blagodeti ove ukusne i mirisne namirnice…
Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo ljeto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvježiti i nahraniti, obje sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na varenje, jetru, srce, krvotok i bubrege.
1. Mršavljenje i čišćenje toksina
Dinje su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo i cink i odličan su izbor za doručak tokom ljeta. Iako sadrže dosta šećera, one sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola. Ako pojedete 100 grama ove namirnice, unijeli ste samo 29 kalorija. Zbog celuloze kojom obiluje, savršeno suzbija glad, olakšava probavu i sprečava nadimanje u stomaku. Ako je svakodnevno konzumirate, na zdrav način ćete izgubiti višak kilograma, a nećete biti gladni. Osim samostalno, možete je jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.
2. Osvježava i daje energiju
S obzirom na to da je puna vode, dinja će vas lako osvježiti tokom ljetnih vrućina i pomoći vam da izbjegnete dehidrataciju organizma i lakše podnesete visoke temperature. Pored toga, zahvaljujući šećerima koje sadrži, dinja će vam obezbijediti i uliti i potrebnu energiju, te je poželjno da ih konzumirate umjesto energetskih pića koja se svakako nikako ne preporučuju.
Koje su još blagodeti ove ukusne ljetne namirnice pročitajte na sljedećim stranama…
3. Štiti od raka
Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, a sadrži i folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka pluća, a prema novijim istraživanjima koristi i kod liječenja drugih vrsta raka poput onog na grliću materice, raka želuca i oralnih oblika raka.
4. Protiv grčeva
Ova ukusna i osvježavajuća namirnica može da vam pomogne i da se oslobodite grčeva u stomaku. Pomiješajte 2 kašičice sjemenki dinje sa 2 kašičice sjemenki krastavca i prelijte sa 6 dl kipuće vode. Ostavite poklopljeno da odstoji dva sata, pa procijedite. Pijte 1 dl prije doručka, a 2 dl prije ručka i večere. Terapija treba da traje 10 dana.
5. Protiv upala mokraćnih kanala
U narodnoj medicini dinja se koristi za osvježenje i psihičko smirenje, a pomaže i kod upale žuči i mokraćnih puteva, te probavnih smetnji.
RECEPT: Pomiješajte 2 kašičice sitno izmrvljenenih
sjemenki dinje, 2 kašičice sjemenki krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procijedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno prije obroka tokom pet dana.
6. Jači imunitet, zdravo srce i bolji rad probave
Svježe iscijeđen sok od dinje, odličan je za jačanje imuniteta, a budući da je ova namirnica bogata kalijumom ona pomaže i kod regulisanja krvnog pritiska i štiti kardiovaskularni sistem od bolesti. Takođe, dinja podstiče rad bubrega i detoksikaciju organizma, a naročito se preporučuje onima koji imaju problema sa nadutošću stomaka. Pomiješajte svježe iscijeđen sok od ove namirnice s jogurtom, medom i limunovim sokom. Pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.
7. Protiv žgaravice
Dinja se pokazala kao veoma efikasan borac protiv žgaravice. S obzirom da ima pH vrijednost 6.1, svakako bi se trebalo da se nađe na jelovniku osoba s ovim problemom. Osim dinje, korisna može biti i lubenica.
8. Protiv glavobolje
Ukoliko ste osoba koja ima česte glavobolje, probajte da umanjite problem hranom. Samo jedna dinja sadrži 66 miligrama magnezijuma, a njenim unosom se reguliše nivo šećera u krvi kod onih osoba koje imaju problem sa niskim nivoom šećera.
9. Bolji vid i jače kosti
Kao i mrkva, i dinja svoju narandžasto-žućkastu boju ima zahvaljujući mnoštvu vitamina A. Samo jedna šolja sjeckanih dinja ima oko 40 odsto preporučene dnevne količine vitamina A, koji je važan za vid i rast kostiju.
10. Štiti kožu
Dinje svoju intenzivnu boju duguju zaštitnim pigmentima karotenoidima koji štite kožu od štetnih uticaja sunca. Osim toga, ova namirnica je efikasna i za njegu suhe kože lica, a od nje lako možete i sami napraviti losion za tijelo. U svježe iscijeđen sok od dinje dodajte jednaku količinu mlijeka i ružine vodice. Losion stavljajte na lice uveče i ujutru, a ako je moguće i češće. Ostavite da stoji 20 minuta, a potom se umijte mlakom vodom.
Od dinje možete napraviti i losion za njegu kože podložne razvoju akni. Dinju propasirajte (1 komad) i pomiješajte sa 1 kašičicom pavlake i 1 kašičicom meda. Pripremljenu masku nanesite na lice i ostavite da djeluje desetak minuta. Lice umijte toplom vodom.
IZVOR: LIFE CONTENT