
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Bez obzira na to koliko ste puta čuli koliko je med koristan za zdravlje, vrijedi to ponoviti. On sadrži više vrsta šećera, ali preovlađuju voćni i grožđani šećer. To su prosti šećeri, koji veoma brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam. Ova ukusna, prirodna namirnica sadrži brojne zaštitne materije, koje djeluju preventivno i terapijski: proteine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, mineralne materije, vitamine (naročito iz grupe B kompleksa)… Lipov med, na primjer, podstiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje zidove krvnih sudova, a bagremov med ima protivupalno dejstvo. Ipak, najvažniji efekti su jačanje imuniteta i antikancerogeno dejstvo. Med u ishrani možete koristiti na zaista neograničeni broj načina: kao premaz za hljeb i pecivo, zaslađivač u napicima, sastojak kolača…
SAVJET +
Konzumirajte tamnije vrste meda jer sadrže više antioksidanata od svjetlijih vrsta. Nađen čak i u piramidama starog egipta, u kojem je simbolizovao besmrtnost, inicijaciju i ponovno rađanje. Opravdano, jer med sve to i zaslužuje.