
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Ovaj mjesec uz francuske salate i sarme probajte naći mjesta na svom jelovniku za namirnice koje preporučuju nutricionisti.
Gljive
Osim što imaju sjajan ukus imaju i malo kalorija, a uz to bogate su fitokemikalijama i kalijem.
Brusnice
Osim što su prepune antioksidanata korisne su i u borbi protiv određenih zdravstvenih problema, poput urinarnih infekcija.
Avokado
Odličan su izvor vitamina i vlakana, luteina za zdravlje očiju i zdravih masnoća koji pomažu da se osjećamo siti. Idealno za one koji žele uživati, ali ne prejedati se ovih praznika.
Kumkvat
Ako već niste vrijeme je da probate kumkvat koji je sjajan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i A.
Divlja riža
Divlja riža je odličan izvor vlakana te vitamina B i E.
Crveni pasulj
Dovoljno je reći da je crveni grah broj jedan što se tiče bogatstva antioksidantima.
Celer
To je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, kalija i mangana, piše huffingtonpost.com.
Izvor: huffingtonpost.com