Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Ako ste u potrazi za zdravom i ukusnom hranom koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti vam savjetuju dinje. Dinje će vas osvježiti, niskokalorične su i imaju najveću količinu beta-karotena koji je antioksidant i smanjuje rizik nastanka nekih vrsta karcinoma…
Dinja je idealna namirnica za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Iako je njena prava sezona od juna do kraja avgusta, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi ishrane dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno servirati je i do četiri puta dnevno. Bez straha je mogu konzumirati i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode.
Puna je vitamina
Dinja sadrži i dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rješenje. Možete je jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opekotina.
Zaštitiće vas od sunca
Sok od dinje će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Dinje su bogate antioksidantima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju ćelije kože.
Njene koštice su takođe zdrave
Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.
Dinja se ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalijuma, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.
Dva antioksidansa koja sadrži, vitamin A i C, zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor. Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka vrata maternice i želuca.
Za osvježenje i dobro raspoloženje priredite sok od dinje. Sok iscijedite ručno ili u sokovniku i pomiješajte s jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobijenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.
Izvor: cosmopolitan.hr