
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Aromatični đumbir, začin intenzivnog i pomalo paprenog ukusa, ima nezamjenjivo mjesto u azijskoj kuhinji. Osim kao začin, đumbir je poznat i kao ljekovita biljka koja se koristi u liječenju protiv gastritisa, čireva i drugih probavnih smetnji.
Nekoliko naučnih istraživanja potvrdilo je protivupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita dejstva ovog začina.
Đumbir ne sadrži toksine i za sada nisu utvrđene nikakve nuspojave ovog začina. Ipak, za vrijeme trudnoće trebalo bi ograničiti njegovu upotrebu.
Čaj od đumbira predstavlja jedan od najzdravijih napitaka koji pročišćava tijelo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Također, konzumiranje ovog začina smanjićete želju za slanim i slatkim namirnicama.
Da biste pripremili čaj od đumbira, uzmite jedan komad đumbira s korom i izrendajte za jednu kašikicu. Sipajte u šolju, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji dva minuta. Nakon toga, čaj procijedite ili ostavite da se komadi đumbira slegnu na dno šolje.