
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
S obzirom na brz način života koji vodimo, nedostatak vremena, ishranu s nogu, nezdravu i brzu, smanjenu fizičku aktivnost, sve je više ljudi koji boluju od srčanih bolesti i dijabetesa. Dodatna loša strana pobrojanog je i to što konzumiranjem brze hrane u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera, koja našem tijelu i zdravlju nanosi štetu.
Kako biste poveli malo više računa o svom zdravlju i ishrani, možda biste tradicionalno prisutan bijeli šećer mogli da zamijenite eritritom. Riječ je o prirodnom šećernom alkoholu koji nalazimo u vlaknima voća i povrća kao i u fermentisanoj hrani, a dobija se fermentacijom šećera iz kukuruza. Pozitivno utiče na probavu, jer se već u tankom crijevu potpuno razgrađuje. Koristi se kao zaslađivač, a izgledom i ukusom veoma podsjeća na bijeli šećer, samo mnogo zdraviji.
Neke od namirnica koje u sebi sadrže malu količinu ovog šećernog alkohola su kruška, vino, sir, gljive i lubenica. Glikemijski indeks eritrita je nula pa njegova konzumacija ne povećava nivo šećera u krvi, stoga je pogodan za dijabetičare i ljude koji žele da izgube na težini. Pored toga ne prija bakterijama koje utiču na stvaranje karijesa, pa čuva i zdravlje i sjaj naših zuba. Ovaj prirodni zaslađivač trpi visoke temperature pa je pogodan i za kuhanje, a idealan je i za pripremu lagane varijante vaše omiljene poslastice.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock