Food izazov: Kako da jedete više zelenog voća i povrća

by | 31 Oktobra, 2020

Ako ste odlučili da povedete računa o ishrani i da u nju uvrstite više zelenog voća i povrća – imamo nekoliko savjeta! Znamo da neki ljudi nisu naročiti ljubitelji “zeleniša” i zato će ovi “trikovi” pomoći…

Zašto je zeleno voće i povrće toliko važno?

Ono daje neohodnu dozu vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka organizmu. Takođe, odličan je izvor antioksidanata i najjednostavniji način da se u zimskom periodu sačuvate od prehlada i virusa. Vrlo efikasno djeluje na smanjenje naslaga sala u predjelu stomaka, kao i na optimalniji rad crijeva.

A kako da unesete više zelene “energije” u organizam?

#1 Pijte svoj “zeleniš”

Najlakši način da u svoj organizam unesete zeleno voće i povrće jeste da ga konzumirate u vidu smoothieja. Zelene smoothie napitke je vrlo jednostavno napraviti, a na raspolaganju vam je nevjerovatno mnogo kombinacija sastojaka i ukusa.

Osnovu zelenog smoothieja mogu da čine špinat, blitva, zelena salata, kelj, rukola, celer, peršun ili brokuka. Potom kako bi smoothie bio ukusniji ne propustite da dodate bananu i po želji neko ukusno voće – zelene jabuke, grožđe, kruške, breskve, šumsko voće (može i zamrznuto).

Kako bi smjesa bila tečnija neophoda je tečnost – kokosova voda ili mlijeko, biljno mlijeko, bademovo mlijeko ili zeleni čaj. Takođe i sok od limuna može da posluži. Ako želite da obogatite vaš smoothie dodajte sastojke poput sjemenki lana, chia sjemenki, goji bobica, cimeta, vanila praha ili kakaoa.

#2 Dodajte zeleno povrće svojim obrocima

Svako jelo je nedvosmisleno ukusnije i zdravije ako je obogaćeno povrćem. Ako niste naročit ljubitelj povrća kada ga jedete posebno, pokušajte da ga dodate svojim obrocima kao prilog ili u vidu salate.

Svakako sjeckanje svog tog zeleniša zna da bude zamorno, pa je preporuka da unaprijed kada imate malo slobodnog vremena isjeckate sav zeleiniš koji imate u frižideru i rasporedite ga u zasebne činije u zamrzivaču kako bi vam bio na dohvat ruke kada pripremate čorbe i pečenja.

#3 Zeleno voće i povrće umjesto grickalica

Nema većeg neprijatelja savršenom obimu struka od nezdravih grickalica koje nas vrebaju iza svakog ćoška.

Ako stvorite naviku sjeckanja zelenog voća i povrća na tanjiru i grickanja umjesto klasičnih industrijskih grickalica, nikad više nećete osjećati grižu savjesti što se u svoj organizam unijeli nepotrebnu količinu masti, soli i šećera.

Štapići mrkve kolutovi krastavca, kriške jabuke ili kruške idealna su zamjena klasičnim grickalicama.

Izvor: Ženski magazin

zenskimagazin.rs

Guliver/Getty Images