Godži: Superbobice za dobro raspoloženje

by | 18 Decembra, 2013

Žbunasta biljka godži raste na obroncima Himalaja, na Tibetu, u Mongoliji i Kini, a njeni slatki crvenkasti plodovi privukli su pažnju naučnika kada su uočili da ih jedu vukovi. I dok divlje životinje slijede svoj instinkt, narodi Dalekog istoka odlično poznaju svojstva godžija i nazivaju ga ”bobice sreće” jer donosi zdravlje i dobro raspoloženje.

155017489-490x735

Postoje mnoge kineske legende o ovoj biljci, a većina njih odnosi se na sposobnost godžija da produži život i uspori proces starenja.

Godži sadrži 19 amino-kiselina, među kojima je i osam onih koje su ključne za rast i razvoj, obiluje mineralima, prije svega cinkom, kalcijumom, selenom i fosforom. Ovo je jedina biljna vrsta koja sadrži germanijum, mineral koji se pokazao veoma uspješnim u borbi protiv raka, bogat je vitaminima, naročito B1, B2, B6, neophodnim za pretvaranje hrane u energiju.

Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, linolne i omega-6, koje učestvuju u proizvodnji hormona i obezbijeđuju nesmetano funkcionisanje mozga i nervnog sistema. Crvene bobice sadrže beta-sitosterol koji smanjuje nivo holesterola u krvi, zbog čega je ovo voće idealno i kao prevencija ateroskleroze.

Godži ublažava nuspojave radioterapije i hemoterapije, usporava razvoj komplikacija dijabetesa, štiti jetru, bubrege i mokraćni sistem, pospješuje proizvodnju spermatozoida.

Naučna istraživanja pokazala su da povećava nivo testosterona u krvi, jačajući libido i kod muškaraca i kod žena. Za dobro zdravlje i raspoloženje dovoljno je pojesti četiri do pet plodova dnevno.

Idealne za dijete

Bobice godžija imaju vrlo nizak glikemijski indeks (sporo se pretvaraju u šećer) i daju dugotrajan osjećaj sitosti, tako da osoba ne osjeća potrebu da nešto pojede između obroka. Novija istraživanja pokazala su da aktivne materije iz godžija pomažu u održavanju mišića, što je naročito važno kada se redukuje ishrana s ciljem da se skine višak kilograma.

Aromatični dodatak jelu

Godži bobice mogu da se konzumiraju svježe, sušene, u obliku soka ili čaja od suhih plodova ili kao dodatak napicima i jelima. Suhe bobice su ukusan i aromatičan dodatak osvježavajućim supama, jelima sa svinjetinom, piletinom, pirinčem i povrćem, ali i vinu, pivu, kolačima, sladoledu, slatkišima, hljebu.

Od njih se pripremaju ukusni džemovi, marmelada, jogurt i sos, a koristi se i kao začin.

Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock