Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Odlučili ste iz ishrane da izbacite bijeli hljeb, ali da li ste sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljenih hidrata kojima su u preradi oduzeta hranljiva svojstva? Naime, osim bijelog hljeba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističke vrijednosti.
Provjerite ima li u vašoj kuhinji “uljeza” čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za opskrbljivanje tijela energijom.
1. Krekeri sa sirom
Ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija i vještačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija – možda ima manje vještačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovde nećete izbjeći.
Koje su još namirnice loše po vaš organizam poput bijelog hleba pročitajte na sljedećim stranama…
2. Kafa sa puno šećera, šlagom i čokoladom
U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cijeli jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Nadalje, može sadržati količinu ugljenih hidrata poput velike porcije tjestenine: 60 do 80 grama.
3. Voćni šejkovi
Ne možete početi dan bez šejka ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrže oko dvadeset grama ugljenih hidrata. U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera.
4. Mafini
Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljenih hidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih mafina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće kupujte one od cijelog zrna.
5. Voćni jogurt
Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vježbanja i kasno uveče, ali onaj sa komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a onaj sa voćem može da sadrži i do trideset, od čega je polovina prerađenih ugljenih hidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće.
IZVOR: PRVA.TV