![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Trešnje podižu energiju i utiču pozitivno na raspoloženje, ali i doprinose brzom mršavljenju.
Sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizmu povećava nivo energije i pomaže u ubrzavanju metabolizma. Mnogo ljudi koristi prednosti konzumiranja voća bogatog vodom, poput trešanja, za mršavljenje.
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemijskim indeksom. Sadrže kombinaciju antioksidanata protiv starenja, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, željeza i kalijuma.
Svaka trešnja ima samo četiri kalorije (1 šolja sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.
LJ&Z Foto: Pixabay