2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Heljda je izuzetno zdrava i ukusna namirnica koju bismo svi trebali često da konzumiramo.
Heljda u Evropu stigla je tek u srednjem vijeku iz Azije, a u našim krajevima još uvijek je zapostavljena u ishrani.
U kulinarstvu se heljda smatra za žitaricu, a to mišljenje je pogrešno. Botanički, ona spada u zeljasto povrće, a ponekad se svrstava i u voće. Cvjetovi heljde veoma su aromatični, pa pčele vole da ih oprašuju, a kasnije proizvode med koji ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Ovaj med ima veoma ljekovita svojstva.
Heljda se lako vari, prepuna je vitamina B i mnogih hranljivih sastojaka. Mlevenjem heljdinog zrna se dobija brašno od kog se pripremaju hleb, razna peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od ovog brašna.
Heljda ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na njega mogu bez problema da uživaju u jelima od heljde. Heljda se često koristi kao zamjena za pirinač ili se priprema kao kaša.
Evo za šta je sve heljda dobra i zbog čega trebate da počnete da je konzumirate:
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock