Zdravi tacosi s mljevenim mesom i lećom: Recept pun hranjivih sastojaka
Ako tražite ukusan obrok koji kombinuje bogatstvo okusa i zdravlje, ovi zdravi tacosi su pravi izbor. S visokim sadržajem povrća, proteina i vlaka...
Nedostatak vitamina može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Dakle, za pravilan rast i razvoj tijela bitno je jesti hranu bogatu vitaminima. Postoji mnogo vitamina poput, C, E, D, B12, B11 i sl. koji imaju mnoge zdravstvene prednosti. Međutim, vitamin E je vrlo važan za vaše tijelo.
Vitamin E je anti-oksidirajuće sredstvo koje pomaže u prevladavanju nedostatka vitamina koji uzokuju zdravstvene poremećaje. Antioksidansi u hrani bogatoj vitaminom E uklanjaju slobodne radikale iz našeg tijela koji mogu oštetiti tijelo i dovesti do nekih bolesti. Namirnice bogate vitaminom E takođe su dobre za vašu kožu. Osim toga, ove namirnice su dobre za naše zdravlje jer poboljšavaju naš imunološki sistem, bore se protiv raka, djabetesa, štite srce od kardiovaskularnih bolesti i sl. U nastavku pogledajte neke od tih namirnica, i ubuduće ih konzumirajte u što većim količinama.
1. Špinat
Zeleno lisnato povrće poput špinata je bogat izvor vitamina E i još mnogim antioksidantima. Dakle, uključite ovu hranu u vašu ishranu da ostanete zdravi.
2. Sušeno bilje
Bilje poput sušenog bosiljka ili origana su bogat izvor vitamina E. Dodajte ovo bilje u vaša italijanska jela ili ih pospite preko salate ili supe da bi bila ukusna i zdrava.
3. Kikiriki
Kikiriki je bogat izvor tokoferola snažnog i topivog antioksidansa vitamina E koji reguliše ćelijske membrane žlijezde. On takođe štiti kožu od štetnih slobodnih radikala.
4. Bademi
Bademi su zdrava opcija za grickanje. To je bogat izvor vitamina E i drugih antioksidanata koji su potrebni vašem tijelu.
5. Brokula
Ovo zeleno povrće je super hrana koja je bogata mnogim vitaminima kao što su A, C, D, E i K. Ovo povrće je najbolje konzumirati sirovo ili kuhano na pari.
6. Crvena paprika
Crveno povrće posebno paprika imaju visok sadržaj vitamina E, C ali i druge snažne antioksidante.
7. Pistacije
Volite orašaste plodove? Nemojte zaboraviti ubaciti pistacije u vašu ishranu. Preferirajte neslane pistacije koje nisu pržene.
8. Crveni čili prah
Začini poput crvene čili paprike ne samo da će dodati začin i okus jelu, već su takođe puni vitamina E i drugih antioksidanata.
Izvor: ljepota.ba