
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
U hladnim zimskim danima, kada nam prijeti epidemija gripa, namirnice bogate vitaminima i drugim hranljivim sastojcima imaju izuzetnu važnost. Za voće se zna da je prava riznica vitamina, a kivi je među najzdravijima, ističu nutricionisti.
U sebi sadrži vitamine B grupe, ali i vitamine A i C.
Od drugih sastojaka u zavidnim količinama posjeduje i nijacin, bjelančevine, kalcijum i željezo.
Kivi je odličan za buduće majke, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju ploda. Zahvaljujući obilju kalijuma reguliše krvni pritisak, dok riznica luteina štiti vid.
Kivi je najbolje jesti u svjež svakodnevno, po mogućnosti u većim količinama. Jer, osim što povećava odbrambene sposobnosti organizma, snižava i holesterol, a neutrališe slobodne radikale.
Izvor: novosti.rs Foto: Pixabay