Food kolumnistica Berina Kapa donosi ukusan recept za kuglice sa brokulom
Ako tražite zdravu, ukusnu i jednostavnu grickalicu koja će vas oduševiti na prvi zalogaj, kuglice sa brokulom su pravi izbor!Berina Kapa, ...
Začini su sastavni dio svake kuhinje. Ali oni nisu samo kulinarski sastojci za dodavanje okusa. Začini imaju ljekovita svojstva. Ta ljekovita svojstva začina koristila su se u drevnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Ali samo zato što je moderna medicina postala napredna, to ne znači da se ne trbamo pridržavati i ovh „starih“ lijekova. U nastavku pogledajte neke od njih…
Đumbir
Đumbir zajedno s medom može izliječiti upalu grla i zagušenje u prsima. Đumbir je također vrlo korisan za probavu.
Bijeli luk
Bijeli luk ima alicin koji je vrlo zdrav za srce. On pomaže u održavanju holesterola pod kontrolom. Takođe ima anti-bakterijska svojstva koja pomaže iscijeliti unutarnje upale.
Klinčić
Klinčić sadrži eugenol koji djeluje anti-upalno. Klinčić je vrlo korisan za liječenje zubobolje.
Kurkuma
Kurkuma je začin koji ima mnoge zdravstvene prednosti. Kurkuma ima anti-upalna i anti-bakterijska svojstva. Vrući oblog sa kurkumom može izliječiti upale i alergije.
Cimet
Cimet takođe sadrži eugenol koji pomaže izliječiti upalu. No, najpoznatije ljekovito svojstvo cimeta je da liječi otpornost na insulin kod dijabetičara.
Timijan
Timijan je začin koji liječi plinove i teške probavne smetnje. Majčina dušica također pomaže izliječiti infekcije vlasišta i perut.
Korijander
Korijander je začin koji pomaže u probavljanju hrane. Korijander je također vrlo korisan za ljude koji pate od hroničnih stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić je začin koji ima anti-bakterijska svojstva. Ali uvijek jedite oraščić u malim količinama. Previše ovog začina može uzrokovati halucinacije.
Izvor: ljepota.ba