Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Kako kuhati, sjeći, piti i jesti namirnice tako da se iz njih dobije maksimum korisnih sastojaka?
Jasno je svima – zdravije je jesti svježe voće i povrće, nego zamrznutu hranu. Ipak, kada je riječ o određenim namirnicama koje svi konzumiramo, često ih koristimo na pogrešan način. Takav je slučaj i sa sljedećih pet:
Povrće
Mnogi misle da je bareno povrće najzdravije povrće. Greška – ova pretpostavka je veoma pogrešna. Najbolji način za pripremu jeste kuhanje na vodenoj pari. Tako su istraživanja pokazala da brokule koje su spremljene na pari, u odnosu na druge načine pripreme, zadržavaju najviše hranljivih materija koje su korisne za prevenciju kancera.
Sulforafan je snažna antikancerogena materija koja se nalazi u brokuli, karfiolu, kelju i rukoli i za čije oslobađanje je nužan enzim mirozinaza. Ovaj enzim je jako osjetljiv i biva uništen prilikom različitih načina termičke obrade. Ipak, para je blaga, utiče na sporiju pripremu biljke, pa enzim uspijeva da opstane.
Jagode
Jagode, naročito krupnije, većina sječe prilikom pranja. Ovaj postupak je pogrešan jer sjeckane jagode imaju i do 12 procenata manje vitamina C nego cijele, kako je pokazalo jedno istraživanje sprovedeno u Brazilu. Naime, u kontaktu s vazduhom i svjetlošću vitamin se gubi, zbog čega je preporljivije jeste cijele jagode.
Vino
Ostavljate flašu vina da diše? Pogrešno! Jedno istraživanje je pokazalo da u flaši vina koja je otvorena desetak sati organske kiseline i polifenol počinju da se gube. Vino tako gubi neke svoje efekte koji su korisni za zdravlje. Recept je jasan: vino bi trebalo piti iz tek otvorenih flaša.
Paradajz
Najveći broj ljudi jede sirovi paradajz unutar salata ili drugih jela. Ipak, istraživanja su pokazala da se podgrijavanjem u paradajzu povećava količina likopena, izuzetno snažnog antioksidansa. Zato je najbolji način za pripremu paradajza njegovo kuvhnje u maslinovom ulju, jer se na taj način obezbijeđuje i masnoća koja je potrebna organizmu da bi mogao da apsorbuje likopen.
Zamrznuti proizvodi
U želji da se hrane zdravo, mnogi ljudi izbjegavaju kupovinu zamrznutih namirnica. Ipak, to je potpuno pogrešno, jer je (u čak dva od tri slučaja) zamrznuto voće i povrće bogatije vitaminom C i beta karotinom nego nemrznuto. Naravno, ovo ne znači da je zamrznuto voće bolje od svježeg. Ipak, voće i povrće koje se može kupiti u prodavnicama često nije potpuno svježe, te su mnoge korisne supstance u njemu već počele da se razgrađuju. S druge strane, zamrznuto voće i povrće se najčešće mrzne prije nego što je počelo da gubi hranljivu vrijednost, zbog čega ga ne bi trebalo izbjegavati po svaku cijenu.
Izvor: cosmopolitan.rs