Osobe koje barem jednom sedmično konzumiraju zeleno povrće smanjuju šansu za razvoj karcinoma usta, bubrega, crijeva i dojke od 17 do 32 posto, u poređenju s onima koji ovo povrće ne jedu.
Rizik za razvoj karcinoma usta može se smanjiti konzumacijom povrća iz porodice krstašica barem jednom sedmično, piše u istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Oncology.
U povrće iz porodice krstašica pripadaju:
• Brokula
• Klice
• Karfiol
• Kupus
• Rotkvica
• Potočarka
Stručne osobe su utvrdile da oni koji barem jednom sedmično konzumiraju zeleno povrće smanjuju svoju šansu za razvoj karcinoma usta za 17% (petinu) u poređenju sa onima koji ovo povrće ne jedu.
Konzumacija zelenog povrća ima značajan uticaj i na sljedeće vrste karcinoma:
• Rizik od karcinoma bubrega smanjuje za gotovo 32%
• Rizik od ezofagealnog karcinoma smanjuje za 28%
• Rizik od kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke smanjuje za 17%.