2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Raznobojne namirnice pružaju sve vrste hranjivih materija koje su potrebne organizmu.
Najzdravija (i najukusnija) ishrana je uvijek raznobojna, mada veliki broj ljudi ne poštuje ovo pravilo i ne konzumira dovoljno voća i povrća jarkih boja. Inače, voće i povrće sadrži fitonutrijente, materije koje po mišljenju eksperata pružaju zaštitu od gojaznosti, tumora i srčanih oboljenja. Znači, da biste zadovoljili stvarne potrebe organizma, uključili (ili povećali unos) određene namirnice u svakodnevnu ishranu, pogledajte tablicu naših eksperata i:
jedite više: zelene salate, špinat, tikvice, brokoli, zelene mahune, prokelj, soju
štite od: alzheimerove bolesti, degenerativnih promjena na makuli, tumora pluća
jedite više: jagode, paradajz, jabuke, brusnice, dinje, rotkvice, nar
štite od:: ćelijskih oštećenja, tumora dojki i prostate
jedite više: tikvu, krompir, mrkvu, kajsije, pomorandže, kukuruz, ananas, limun
štite od: srčanih oboljenja, moždanog udara, astme, reumatoidnog artritisa
jedite više: bijeli luk, crni luk, kruške, crni grah, karfiol
štite od: hipertenzije, povišenog nivoa holesterola i gubitka koštane mase
jedite više: grože, smokve, borovnice, crveni kupus, kupine, patlidžan, šljive
štite od: gubitka pamćenja, preranog starenja, tumora, srčanih oboljenja
Povrće u zamrzivaču
Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati (nakratko staviti u vrelu vodu ili na paru) čime se usporava ili zaustavlja aktivnost enzima. U suprotnom, povrće gubi boju i ukus, otvrdne. Poslije blanširanja treba ga oprati hladnom vodom da se zaustavi proces kuhanja. Kad se ohladi, povrće treba staviti u plastične kese ili kutiju, a zatim u zamrzivač (najkasnije za 24h, a dotle ga treba držati u frižideru).
Info plus: najbolje je jesti lokalno sezonsko voće i povrće, i to po mogućnosti organskog porijekla.