![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Bogate vitaminima C, magnezijumom, kalijumom i folnom kiselinom, tikvice povoljno djeluju na kardiovaskularni sistem jer sprečavaju taloženje holesterola i čiste vene.
Poznato je da je magnezijum važan za sprečavanje srčanog i moždanog udara, kalijum reguliše krvni pritisak, a vitamin C smanjuje rizik od arteroskleroze.
Osim toga, folna kiselina štiti ćelije crijeva od karcinoma, a vlakna pospješuju izbacivanje toksina. Ipak, tikvice sadrže i oksalate pa se ne preporučuju onima koji imaju bubrežne ili probleme sa bešikom.
Izvor: novosti.rs