Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Čak i ljudi koji imaju „manju svjest“ o zdravoj ishrani znaju da pakovanje žitarica može biti prepuno šećera. Sigurno znate da mančmelou nije za doručak, ali ako tražite nešto drugo za doručak, a da je zdravo, može biti vrlo konfuzno.
Danas vam predstavljamo 5 savjeta kako da izaberete zdrave žitarice za zdrav doručak.
1. Vlakna
Potražite žitarice koje su bogate vlaknima i koje imaju po 4g vlakna po porciji. Poželjno bi bilo da to budu prirodna vlakna (kao u sitnoj pšenici i mekinjama), a ne žitarice s dodatim vlaknima (koji su vještački). Još jedna stvar koju bi trebalo da znate je da uvijek možete dodati vlakna tako što ćete jednostavno u činiju dodati i malo čia sjemena (6g po kašici) ili bobičasto voće (4g po šolju borovnica).
2. Gledajte da porcija ima manje od 5g šećera
Na nalijepnici možda piše “šećer”, ali pažljivo gledajte i na kukuruzni sirup, sirup smeđeg pirinča, kristalizovan sok trske i na ostale zaslađivače – a svi se mogu naći u “zdravim” žitaricama. Jedini način da uživate u slatkim žitaricama, bez pretjerivanja je da kupite obične žitarice (na mjerenje u zdravoj hrani) i da ih pomiješate s fabrički napravljenim pakovanjem. Tako ćete uspostaviti ravnotežu šećera.
3. Manje kalorija ne znači da je zdravije
Manje ne mora da bude bolje. Mnoge žitarice sa manje kalorija mogu imati i manjak vlakana, koje će vas ostaviti gladne jedan sat nakon konzumiranja istih (pogotovo ako ih jedete s bademovim mlijekom, koje ima malo proteina). Žitarice sa manje šećera, a više vlakana vaše tijelo će da prepozna kao obrok i držaće vas sitim sve do ručka.
4.Uzmite u obzir proizvode bez glutena
Mnogi brendovi koji nemaju gluten, trijumfuju sa svojim dobrim statusom, ali treba im prvo pogledati listu sastojaka. Pirinač, kukuruz, kinoa i proso prirodno nemaju gluten. Iako je ovas isto bez glutena, ponekad se miješa s pšenicom, tako da obratite pažnju da je ovas na proizvodu koji kupujete označen kao bez glutena.
5. Odredite pravu količinu kada konzumirate granolu, tj. musli (s medom ili šećerom i sušenim voćem)
Uprkos glasu da je zdrava, pakovanje granole na veliko iznenađenje ima veliku količinu kalorija, masti i šećera. Takođe imajte na umu da je preporučena veličina porcije vrlo mala. Ako želite dodatnu hrskavost i više “stvari” u činiji, dodajte kašiku kašiku granole kao dodatak u “obične” žitarice.
Izvor: Life Content
Foto: Gulliver/Thinkstock