Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Jesen je već na pragu, a s njom stiže i sezona prehlada i gripa. Pripremite svoj organizam unoseći dovoljne količine vitamina i minerala. Med je bogat vitaminima i mineralima, a ima i antiupalna svojstva. Uz pomoć ovih 10 trikova otkrijte koji je med pravi.
1. Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čisti med je dobar za kožu i nije ljepljiv. Ako je ono što ste utrljali ljepljivo, znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.
2. Probajte da stavite malo meda na papir ili papirni ubrus. Čisti prirodni med ne sadrži vodu i neće probiti papir dugo vremena.
3. Pčele instinktivno grade košnice na drveću i među stijenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava, oni neće dirati prirodni med.
4. Sa žumanjkom pomiješajte malo meda. Ako je med čist, kada istučete žumanjak, izgledat će kao da je kuvan.
5. Jednu kašičicu meda stavite u punu čašu vode. Veštački med će početi da se otapa, a čist med će se zgrudvati i spustiti na dno.
6. Ako namažete med na parče hleba, prirodni med će otvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će veštački med navlažiti hleb zbog sadržaja vode.
7. Neposredno prije gutanja pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima što lažni med ne može postići.
8. Posmatrajte hoće li se med kristalizovati tijekom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizovati.
9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati zapaljenju šibice. Lažni med ima vode pa se šibica zato neće moći zapaliti.
10. Stavite u mikrotalasnu pećnicu dvije do tri kašičice meda. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mjehurića.
Izvor: dnevno.hr