Kako otkriti da li je med ”pravi”?

by | 18 Novembra, 2014

Vjerovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i ljekovita svojstva meda, ali uvijek se pitamo da li je sasvim prirodan.

med-490x326

Nažalost, tržište je preplavljeno lažnim medom, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Međutim, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara:

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca, pa ako se prsti lijepe, znači da sadrži šećer ili neke druge vještačke zaslađivače. Prirodni med nije ljepljiv.
2. Staviti nekoliko kapi meda na papir ili papirnu maramicu. Pravom medu trebaće dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
3. Napuniti čašu vodom i dodati kašičicu meda. Prirodni med pašće na dno i ostati kompaktan, dok će vještački odmah početi da se otapa.
4. Namazati med na parče hljeba. Prirodni med stvrdnuće hljeb za nekoliko minuta, dok će ga vještački navlažiti zbog vode koju sadrži.
5. Prije nego što progutate pravi med, osjetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju vještački.
6. Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će vještački ostati gladak.
7. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da je zapalite. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od vještačkog koji sadrži vodu.

Kako se med pravilno konzumira?

Važno je znati da med ne treba uzimati iz kašičice jer kod osjetljivih osoba može izazvati grčeve i pečenje u želucu. Najbolje je rastvoriti ga u čaši mlake vode i popiti. Ako ipak odlučite da ga uzmete kašičicom, neka bude drvena ili pak plastična, i obavezno ga sisajte kao bombonu prije nego što ga progutate. Nakon toga uzeti nekoliko gutljaja mlake vode.

Ako ga stavljate u čaj, vodite računa o tome da napitak ne bude suviše vruć jer će u tom slučaju med izgubiti ljekovitost. Svaki kristalisan med može se vratiti u tečno stanje zagrijevanjem, odnosno stavljanjem tegle u posudu s toplom vodom čija temperatura ne smije da prelazi 55*C.

Izvor: Lekovito bilje, Life Content