
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Rukola je zeleniš poprilično specifičnog, malko biberastog ukusa, sa listovima koji podsjećaju na lišće hrasta. Veoma je zdrava, lako se može uzgojiti i u kući, a kalorijska vrijednost joj je svega 5 kalorija po jednoj porciji.
Foto: Guliver/Thinkstock
Rukola je prepuna vlakana koji potpomažu dobru probavu, zasitna je i nakon nje ne osjećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže vam da snizite holesterol i da nivo šećera držite pod kontrolom.
Rukola je član takozvanih biljaka krstašica ili kupusnjača poznatim po svojim ljekovitim svojstvima, a pored rukole tu spadaju brokoli, kelj i kupus. Ova porodica biljaka je veoma bogata vlaknima i antioksidantima, a posjeduje i komponente glukozinolate za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i pankreasa.
Blagodeti rukole pogledajte na sljedećim stranama…
Foto: Guliver/Thinkstock
Rukola posjeduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plijesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mlijeku. Da biste unijeli što više hlorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.
Rukola sadrži čak osam puta više kalcijuma od poznate “ajsberg” salate, a bogata je i vitaminom K koji je veoma važan za što bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube. Vitamin K igra važnu ulogu i u prevenciji srčanih oboljenja. Plak koji se nakuplja na zidovima arterija može biti povezan sa lošom apsorpcijom kalcijuma, a vitamin K se brine za to da kalcijum ode tamo gdje je najpotrebniji.
Foto: Guliver/Thinkstock
Konzumiranjem ove zdrave biljke smanjujemo hronična upalna stanja u organizmu. Rukola sadrži indol 3 karbinol i itiocijanate, bioaktivne komponente za koje je dokazano da suzbijaju upale.
Rukola će vam takođe pomoći da se odbranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti jer posjeduje velike količine B vitamina, a posebno folata. Dokazano je da kod starijih ljudi nedostatak folata vodi do kognitivnih smetnji.
Recept za salatu možete pogledati na sljedećoj strani…
Foto: Guliver/Thinkstock
Ova salata je inspirisana Sardinijom, italijanskim ostrvom gdje žive neki od najdugovječnijih ljudi na planeti. Salata je paket energije i zdravih sastojaka.
Potrebni sastojci:
4 šolje rukole
2 paradajza
120 g nasjeckanih sardina (iz konzerve ili usoljenih)
malo soli (ako koristite usoljene sardine, so vam neće biti potrebna)
kašika maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka.
Po želji možete dodati avokado i listove djeteline. Sve sastojke operite, pomiješajte, začinite i uživajte u ljekovitim svojstvima.
IZVOR: LIFEPRESSMAGAZIN.COM