Ove namirnice ubrzavaju metabolizam i pomažu mršavljenju
Leća, krstašice, grah, citrusno voće i zob ključne - ove namirnice ubrzavaju metabolizam, pomažu sagorijevanju masti i podržavaju zdravlje Danas n...
Rukola je zeleniš poprilično specifičnog, malko biberastog ukusa, sa listovima koji podsjećaju na lišće hrasta. Veoma je zdrava, lako se može uzgojiti i u kući, a kalorijska vrijednost joj je svega 5 kalorija po jednoj porciji.
Rukola je prepuna vlakana koji potpomažu dobru probavu, zasitna je i nakon nje ne osjećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže vam da snizite holesterol i da nivo šećera držite pod kontrolom.
Rukola je član takozvanih biljaka krstašica ili kupusnjača poznatim po svojim ljekovitim svojstvima, a pored rukole tu spadaju brokoli, kelj i kupus. Ova porodica biljaka je veoma bogata vlaknima i antioksidantima, a posjeduje i komponente glukozinolate za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i pankreasa.
Blagodeti rukole pogledajte na sljedećim stranama…
Rukola posjeduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plijesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mlijeku. Da biste unijeli što više hlorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.
Rukola sadrži čak osam puta više kalcijuma od poznate “ajsberg” salate, a bogata je i vitaminom K koji je veoma važan za što bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube. Vitamin K igra važnu ulogu i u prevenciji srčanih oboljenja. Plak koji se nakuplja na zidovima arterija može biti povezan sa lošom apsorpcijom kalcijuma, a vitamin K se brine za to da kalcijum ode tamo gdje je najpotrebniji.
Konzumiranjem ove zdrave biljke smanjujemo hronična upalna stanja u organizmu. Rukola sadrži indol 3 karbinol i itiocijanate, bioaktivne komponente za koje je dokazano da suzbijaju upale.
Rukola će vam takođe pomoći da se odbranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti jer posjeduje velike količine B vitamina, a posebno folata. Dokazano je da kod starijih ljudi nedostatak folata vodi do kognitivnih smetnji.
Recept za salatu možete pogledati na sljedećoj strani…
Ova salata je inspirisana Sardinijom, italijanskim ostrvom gdje žive neki od najdugovječnijih ljudi na planeti. Salata je paket energije i zdravih sastojaka.
Potrebni sastojci:
4 šolje rukole
2 paradajza
120 g nasjeckanih sardina (iz konzerve ili usoljenih)
malo soli (ako koristite usoljene sardine, so vam neće biti potrebna)
kašika maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka.
Po želji možete dodati avokado i listove djeteline. Sve sastojke operite, pomiješajte, začinite i uživajte u ljekovitim svojstvima.
IZVOR: LIFEPRESSMAGAZIN.COM