2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Jesenska namirnica čiji se miris širi ulicama ima brojne zdravstvene prednosti i sve više se koristi u slanim i slatkim poslasticama.
Jedan plod jestivog (pitomog) kestena sadrži preko 50 posto vode, bjelančevina i ugljenih hidrata, dok je njegov glavni sastojak skrob. Takođe, kestenje je bogato kalcijumom, magnezijumom, sumporom, hlorom, gvođšem, bakrom i mangnom, a sadrži i fosfor, te vitamine B grupe.
Pečenje kestenja na ulicama počelo je još u starom Rimu, a danas ga koristimo u raznim ukusnim receptima.
Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, više bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljenih hidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitohemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Mada kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.
Zbog visokog sadržaja skroba, kesten se može usitniti u brašno, te pomiješati s bijelim ili integralnim brašnom za pravljenje hljeba, tjestenine, kolača ili, na primjer, njoka.
Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi smijeli ni da budu vlažni.
Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr