![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Jesenska namirnica čiji se miris širi ulicama ima brojne zdravstvene prednosti i sve više se koristi u slanim i slatkim poslasticama.
Jedan plod jestivog (pitomog) kestena sadrži preko 50 posto vode, bjelančevina i ugljenih hidrata, dok je njegov glavni sastojak skrob. Takođe, kestenje je bogato kalcijumom, magnezijumom, sumporom, hlorom, gvođšem, bakrom i mangnom, a sadrži i fosfor, te vitamine B grupe.
Pečenje kestenja na ulicama počelo je još u starom Rimu, a danas ga koristimo u raznim ukusnim receptima.
Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, više bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljenih hidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitohemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Mada kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.
Zbog visokog sadržaja skroba, kesten se može usitniti u brašno, te pomiješati s bijelim ili integralnim brašnom za pravljenje hljeba, tjestenine, kolača ili, na primjer, njoka.
Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi smijeli ni da budu vlažni.
Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr