Kivi: Ukusna riznica vitamina

by | 14 Januara, 2015

Kivi je kiselkast plod jajolikog oblika, dlakave, smeđe kore i zelenog mesa. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.

kivi-1

Ljekovita svojstva kivija

Kivi se koristi svjež, kao i za pripremu kolača, džemova i ljekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno djeluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Iako je svjež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Recepti sa kivijem

Džem od kivija
Oprati i oljuštiti 1 1/2 kg kivija, isjeckati ga na kocke i staviti u šerpu pa dodati kesicu želatina pomiješanog sa dvije kašike vode. Kuhati na laganoj vatri jedan sat, a nakon toga sipati 1 1/2 šećera i ostaviti da vri još minut-dva. Vruć džem sipati u tegle, ostaviti da se ohladi, a potom zatvoriti cjelofanom.

Vitaminska bomba
Oljuštiti i isjeckati po jedan kivi, narandžu, mrkvu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati kašiku ili dvije meda i mikserom ili u blenderu samljeti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutro.

Kupka protiv celulita
Kilogram kivija sitno isjeckati i procijediti kroz cjediljku ili gazu. Izgnječen kivi sipati u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom ili prohladnom vodom.

Maska za masnu kožu
U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, nanijeti na lice i vrat i ostaviti da djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži sjemenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Maska za blistav ten
Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Nanijeti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Izvor: Life Content