
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Kozji sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod djece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.
Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza). Djelotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala, rada bubrega…
Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdjevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbjeđuje brz oporavak mišića poslije treninga.
Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za bjelančevinama.
Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ). On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osjećaj relaksiranosti. Serotonin djeluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.
Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images