
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Brokula je namirnica koja sve više dobija na popularnosti zbog iznimne ljekovitosti, prvenstveno antioksidansa i molekula sulforafana. Iako je dokazano da pomaže u zaštiti od raka, ljekovita se svojstva brokule gube nepravilnom pripremom tog povrća, pokazala je studija Univerziteta Illinois.
Prema njoj, kuhanje u kipućoj vodi ili priprema brokule na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj na samo jednu minutu, dovoljna je da uništi ljekovitost tog povrća, a ispravan način je kuhanje na pari maksimalno četiri do pet minuta, piše “Daily Mail”.
Kod parenja povrća, ono treba tek blago promijeniti boju, a ne smije ni potpuno omekšati jer tako zadržava važne vitamine i minerale, objašnjavaju stručnjaci.
Izvor: 24sata.hr