2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Nije tajna da je povrće važan dio zdrave ishrane. Ali, kako ispravno jesti povrće da bi imali puno koristi?
Da li je povrće zdravije sirovo ili kuhano – vječno pitanje koje nema jasan odgovor. Ali istina je u detaljima. Dakle, sirovo i kuhano povrće može pozitivno uticati na naše tijelo, a evo i dokaza.
#1 Sagorjeva više kalorija
Činjenica je da kada konzumiramo sirovu hranu – tijelo sagorjeva više kalorija. Ali, kada pripremamo hranu i kuhamo povrće, pomažemo našem tijelu u procesu varenja.
#2 Više korisnih supstanci
Nije tajna da proces kuhanja uništava sve najkorisnije supstance i minerale u sastavu povrća. Zato što više treba jesti sirovo povrće.
#3 Više antioksidanata
Iznenađujuće, ali istinito. Kuhanjem se u povrću povećava nivo prirodnih antioksidanata. Dakle, domaći sos je mnogo bolji od sirovog paradajza – ima više vitamina C. Kratko kuhanje oslobađa korisne komponente vitamina B6 u brokuli, kupusu i šparogi.
Kako jesti povrće?
Čak i sada, nismo mogli donijeti ispravan zaključak o tome kako je najbolje jesti povrće. Ali odgovor je jednostavan. Povrće treba jesti u bilo kom obliku. Mi bismo rekli da je ovo pitanje ukusa i vaših preferencija.
Izvor: klix.ba Foto: Pixabay