
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Nije tajna da je povrće važan dio zdrave ishrane. Ali, kako ispravno jesti povrće da bi imali puno koristi?
Da li je povrće zdravije sirovo ili kuhano – vječno pitanje koje nema jasan odgovor. Ali istina je u detaljima. Dakle, sirovo i kuhano povrće može pozitivno uticati na naše tijelo, a evo i dokaza.
#1 Sagorjeva više kalorija
Činjenica je da kada konzumiramo sirovu hranu – tijelo sagorjeva više kalorija. Ali, kada pripremamo hranu i kuhamo povrće, pomažemo našem tijelu u procesu varenja.
#2 Više korisnih supstanci
Nije tajna da proces kuhanja uništava sve najkorisnije supstance i minerale u sastavu povrća. Zato što više treba jesti sirovo povrće.
#3 Više antioksidanata
Iznenađujuće, ali istinito. Kuhanjem se u povrću povećava nivo prirodnih antioksidanata. Dakle, domaći sos je mnogo bolji od sirovog paradajza – ima više vitamina C. Kratko kuhanje oslobađa korisne komponente vitamina B6 u brokuli, kupusu i šparogi.
Kako jesti povrće?
Čak i sada, nismo mogli donijeti ispravan zaključak o tome kako je najbolje jesti povrće. Ali odgovor je jednostavan. Povrće treba jesti u bilo kom obliku. Mi bismo rekli da je ovo pitanje ukusa i vaših preferencija.
Izvor: klix.ba Foto: Pixabay