
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
U narodnoj medicini maline se preporučuju za skidanje povišene temperature, podsticanje znojenja, čišćenje žuči, izbacivanje pijeska iz bubrega, jačanje imuniteta i srca, a povoljno djeluju i na krvnu sliku.
Naučne studije pokazuju da konzumiranje malina obezbjeđuje i izvjesnu zaštitu od karcenogeneze ćelija i pojave malignih oboljenja, pod uslovom da se svakodnevno jede 130 grama ovog voća. Za prevenciju razvoja kancera najzaslužnija je elaginska kiselina kojom maline obiluju, a koja sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, ova kiselina sprečava i oštećenje DNK i ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.
Maline su izuzetno bogate i drugim antioksidansima, među kojima je nazastupljeniji vitamin C. To je razlog zašto je ovo bobičasto voće dobar čistač krvnih sudova i zašto povoljno djeluje na zdravlje srca. Maline sadrže i ketone koji povoljno djeluju na šećer u krvi i podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu.
Osim što su niskokalorične i čuvaju vitkost, maline obiluju vlaknima koja su nužna za pravilnu funkciju crijeva.
Plod maline smatra se vrlo djelotvornim za njegu masne kože, a pomiješan s nekim od biljnih ulja može da doprinese boljoj hidrataciji suhe, osjetljive i oštećene kože. Piling od malina smatra se djelotvornim sredstvom za izbjeljivanje kože.
Čaj od lista maline u narodnoj medicini koristi se za olakšavanje porođaja, dok se u savremenoj fitoterapiji savjetuje u slučaju proliva i blagih infekcija usne duplje. Priprema se tako što se jedna kaščica isitnjenog lista prelije sa dva decilitra vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procijedi i pije od dva do tri puta dnevno.
Izvor: novosti.rs Foto: Pixabay