Slatki zalogaji bez grižnje savjesti: Niskokalorični deserti
Ne odričite se slatkiša dok mršavite! Otkrijte koji su to ukusni niskokalorični deserti koji zadovoljavaju vašu želju za slatkim bez krivnje Često...
Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac. Istraživanja su pokazala da osim što mogu da ublaže bolove, trešnje mogu da utiču i na zdravlje kostiju i na sprečavanje srčanih bolesti i raka.
Zaštita srca
Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. Ovaj flavonoid ima jaka antioksidativna svojstva i na taj način pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.
Prevencija raka
U košpicama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova prouzrokovanih kancerogenim procesima.
Ublažavanje bolova
Jedinjenja koja se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Ovo naročito važi protiv bolova izazvanih gihtom i artritisom.
Bubrežni kamenac
Od peteljki trešnje može da se napravi čaj koji podstiče izbacivanje mokraće, što se preporučuje onima čiji organizam stvara kamenčiće u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuvajte dvije minute. Ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procijedite i pijte u gutljajima tokom dana.
Zdravlje kostiju
Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom hemijskog elementa bor, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom, koji takođe sadrže, izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.
Vitalnost i skidanje kilograma
Trešnje su idealna namirnica ako želite da povratite energiju i dobru liniju. Čak se preporučuju i onima koji žele da ostave cigarete. Svaki put kad se javi želja za cigaretom pojedite šaku trešanja. One su bogate vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, željeza i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.
Izvor: novosti.rs