Sve o vitaminu B3: Važnost i izvori za zdravlje
Vitamin B3, poznat kao niacin, ključan je za energiju i dobro raspoloženje. Otkrijte sve o vitaminu B3 - kako ga unositi putem hrane i drugih izvor...
Mada je zima na pragu, i u ovom periodu možemo da uživamo u blagodetima prirode i njenim zdravim namirnicama. Jedna od njih je rogač, čija ljekovita svojstva pomažu kod mnogih oboljenja.
Sadrži željezo, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum… Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E.
Rogač je moćan antioksidans, koristi se i za liječenje dijareje, probavnih smetnji i gorušice. Istraživanja su pokazala da ova mediteranska biljka utiče na poboljšanje nivoa lipida kod osoba sa prekomernom tjelesnom težinom.
Koristi se u dijetetskoj ishrani i kao odlična zamena za čokoladu. Iako ima drugačiji ukus od čokolade i dvije trećine manje kalorija, mnogo je zdraviji, pa se preporučuje oboljelima od dijabetesa kao pomoćna terapija.
Odličan je protiv migrene, nervoze i drugih problema.
Riječ je o prirodno slatkoj namirnici, pa se prilikom pripremanja poslastica sa rogačem stavlja manje šećera nego kod slatkiša sa kakaom.
Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images