![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Maslinovo ulje ima više antioksidanata od drugih ulja i sadrži bioaktivne komponente, takozvane fenolne tvari, koje imaju veliki učinak na vaše zdravlje. Međutim, ukoliko ga zagrijavate te blagodeti se gube i sve što ste time uradili je zapravo trošenje novca, kažu istraživači sa Univerziteta u Portu.
Istraživanje na ovom univerzitetu je pokazalo da bilo kakvo zagrijavanje maslinovog ulja smanjuje moć fenolnih spojeva, prenosi časopis Food Research International.
Ukoliko već koristite maslinovo ulje u kuhanju onda radije koristite standardno maslinovo ulje, a ne trošite novac na ekstra djevičansko, njega radije upotrijebite za salate, odnosno jela koja nisu termički obrađena, ili ga dodajte jelima kada već budu kuhana.
Izvor: Klix.ba