![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Glavni preduslov za zdravlje jeste optimalno funkcionisanje imunološkog sistema i zato naročito pažnju treba posvetiti jačanju odbrambenih snaga organizma.
Nutricionisti preporučuju svježe cijeđene sokove od voća i povrća u kojima centralno mjesto zauzima mrkva. Naime, rezultati brojnih studija pokazali su da je narandžasti korijen, zahvaljujući obilju beta-karotena, jednog od najboljih čuvara imunološkog sistema.
Ovaj dragocjeni sastojak snažan je antioksidans, a mrkva, osim toga, obiluje vitaminima D, E i B grupe, kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, pektinima i eteričnim uljima.
Svakodnevno treba konzumirati i pčelinje produkte – med, polenov prah i matični mliječ jer su prava riznica enzima i drugih nutritivnih elemenata.
Pomenuti produkti su bogati vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet, uništavaju virus gripa, ubrzavaju razmjenu materija, povećavaju energiju i izdržljivost, kao i otpornost na stres i bolesti.
Kada je riječ o jačanju imuniteta, najbolji efekat se postiže ukoliko se konzumira mješavina na bazi meda, bijelog luka, bokvice, iglica bora i cimeta.
Autor: Life Content, Lekovito bilje