Namirnice koje čuvaju srce

by | 19 Decembra, 2013

Rezultati brojnih istraživanja i studija potvrđuju da se tajna zdravog srca i krvnih sudova krije u vašem tanjiru. Tu bi trebalo da se nalaze namirnice bogate vitaminom C, omega 3 mastima i polifenolima. Naučnici su, naime, ustanovili da je neadekvatna ishrana glavni uzročnik čak 30 posto infarkta miokarda. Ove namirnice čuvaju vaše srce:

bademi

Zobene pahuljice

Sadrže posebnu vrstu vlakana, koja za 10 posto smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi i usporavaju rastvaranje glicida, tako da sprečavaju podizanje nivoa šećera.

Bijeli luk

Nedavna studija je naučno potvrdila ono što je u narodu odavno poznato – bijeli luk snižava arterijski pritisak. Kod grupe ispitanika s povišenim pritiskom je poslije 12 sedmica redovnog konzumiranja bijelog luka zabilježen pad sistolnog pritiska. Stručnjaci naglašavaju da je najefikasniji kada se jede svjež, pa preporučuju jedan čen dnevno.

Kivi

Pripada namirnicama koje su izuzetno bogate vitaminima C i E, kao i polifenolima, štiti arterije od negativnog dejstva slobodnih radikala. Preporuka je da se svakodnevno pojede jedan kivi, može i pomiješan s drugim citrusnim voćem ili s povrćem poput mrkve, špinata i kupusa.

Bademi

Zahvaljujući mononezasićenim mastima, bademi podižu nivo dobrog holesterola u krvi (HDL) i snižavaju loš (LDL), potvrdili su rezultati devet medicinskih studija. Ovo koštunjavo voće je i bogat izvor vitamina E i polifenola, štiti krvne sudove, a ljekari preporučuju dnevnu dozu od 30 g što je oko 28 zrna badema.

Izvor: novosti.rs