Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Ako volite grickalice, a dosadile su vam kokice i nezdravi kupovni proizvodi – isprobajte ovaj recept koji leblebije pretvara u savršene grickalice!
Leblebija je prepuna cinka, vlakana, folata i proteina, a najbolje od svega je to što recept možete prilagoditi vlastitom ukusu. Ako ne volite kurkumu, jednostavno dodajte više bijelog luka u prahu ili mljevene crvene paprike – i savršen snack je gotov.
Sastojci:
1 konzerva leblebije, ocijeđene
1 kašika maslinovog ulja (ili maslinovo ulje u spreju)
1 kašičica soli
1 kašičica chili paprike u prahu
dva prstohvata kima
prstohvat mljevenog korijandra
1 kašičica curry praha
1 kašičica bijelog luka u prahu
Priprema:
Zagrijte rernu na 170 °C. Leblebije ocijedite u cjedilu i ostavite da se potpuno osuše. Po potrebi osušite ih papirnim ubrusom.
Složite ih na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje u jednom sloju i pecite oko 35 do 45 minuta, protresajući tepsiju svakih deset minuta.
Sve rerne su različite pa pazite da ne zagori. Kad je leblebija gotova, biće zlatno smeđa i hrskava.
U srednjoj posudi pomiješajte sve začine. Kad je gotova, izvadite leblebije iz pećnice i poprskajte ih maslinovim uljem. Još vruće odmah začinite. Ostavite da se ohlade i konzumirajte!
Tekst preuzet sa www.ljepotaizdravlje.hr
bhofack2, triocean / iStock via Getty Images Plus