![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Zobena kaša idealan je izbor za doručak, a donosimo i pet razloga zašto je jesti!
#1 Daje energiju i osjećaj sitosti
Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljenih hidrata koji pomažu da se uravnoteži nivo šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinisana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.
#2 “Punjenje” energijom
Nakon konzumiranja zobene kaše bićete ravnomjerno snabdjeveni energijom i duže ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno podstiču metabolizam i varenje te pomažu sniženju holesterola i krvnog pritiska.
#3 Bogatstvo vitamina
Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcijuma), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.
#4 Začinite po ukusu
Pri kupovini zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodatog šećera), medom, cimetom, jogurtom…
#5 Idealna u svakom obroku
Zobena kaša nije rezervisana samo za doručak – odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte…
Izvor: ordinacija.hr Foto: Pixabay