Povrće koje pravi “veliko spremanje” u tijelu!

by | 13 Februara, 2017

Prepuna zdravih sastojaka, karakteristične bordoljubičaste boje i gotovo slatka, cikla je korijen koji bi trebalo da se nađe na tanjiru što češće, poručuju stručnjaci.

Foto: Pixabay

Uprkos tome što su poznate kao odlično pomoćno sredstvo protiv anemije, bordoljubičaste loptice imaju brojna korisna svojstva i zbog toga mogu popraviti razne “kvarove” u organizmu. Naročito nakon (za stomak) veoma naporne praznične trpeze.

Cikla se stotinama godina koristi u narodnoj medicini, a samo jedan od razloga je visok sadržaj željeza. Ovo povrće odmah je iza bijelog luka po sadržaju željeza.

Kada je riječ o jodu, cikla je opet na vicešampionskoj poziciji – na listi je odmah iza kelja.

Zahvaljujući ovim i drugim korisnim materijama, poput polifenola i betalaina, koje sadrži, ovo povrće utiče na ubrzavanje metabolizma i tijelo snabdeva moćnim antioksidantima.

Ishrana bogata ciklom, a samim tim B vitaminima grupe, posebno nikotinamidom, doprinijeće jačini zidova kapilara.

Foto: Arhiva portala

Ovo izuzetno zdravo povrće može se pohvaliti i odličnim mineralima. Magnezijum jača kosti, kalijum i folati čuvaju srce, željezo i fosfor neće dozvoliti da se javi manjak energije, bakar rastjeruje slobodne radikale, a jod učestvuje u biosintezi tiroidnih hormona.

Nutricionisti savjetuju da tokom zimskih mjeseci, kada je veoma dostupna, cikla bude što češće na trpezi kako bi mogla da pruži maksimalnu podršku tijelu: obezbijedi ga antioksidantima, antiinflamatornim materijama i očisti ga od toksina.

Nakon prazničnog uživanja u začinjenoj i masnoj hrani, jetra će vam biti zahvalna jer će joj cikla pomoći pri čišćenju od toksina svih vrsta, kao i probavni trakt jer salata od bordoljubičastih korijenčića ubrzava odlazak u toalet.

Foto: Pixabay

Svježa, kuhana ili kisela

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.

Sastojak je i ruskog nacionalnog jela boršč. Kao izuzetno koristan, nutricionisti izdvajaju sok od svježe cikle.

Oblik joj može biti loptast i cilindričan.

IZVOR: RTS.RS