![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Redovna konzumacija brokule ljude čini otpornijima na bolesti koje su u vezi s procesom starenja.
Britanski naučnici otkrili su kako je brokula pravi eliksir života jer sastojci koje to povrće ima brane tijelo od bolesti srca i karcinoma.
Svakodnevno konzumiranje brokule poboljšava način rada mitohondrija i ima presudan uticaj na sprečavanje oboljenja od karcinoma i bolesti srca.
Mitohondriji stvaraju energiju u tijelu koje bi trebalo posebno dobro paziti jer čim počnu propadati, tijelo postaje žrtva raznih bolesti koje su povezane sa starenjem.
Naučnici stoga preporučiju konzumaciju brokule dva do tri puta sedmično kako bi se blagotvorni učinci glukorafanina osjetili u potpunosti.
Recept za salatu od brokula možete pronaći OVDJE.
Izvor: magazin.hr